Tuesday, December 28, 2010

Resipi Pastri Ranggup/shortcrust Pastry



Semalam saya postkan gambar cheese tart ini tanpa resipi. Terdapat resipi yang boleh anda gunakan tetapi saya amat menyukai resipi Alex Goh dan jarang mengecewakan ketika mencubanya. Pastikan anda mencuba kerana ia pasti menjadkan anda penggemar cheese tart dan tidak perlu pergi kedai mencari tart. Resipi ini boleh menghasilkan kulit tart yang agak banyak dan lebihannya anda boleh simpan macam biskut dan kalo nak makan just tuang cream cheese ke dalam kulit dan bakar dalam masa 5 minit sahaja. Cream cheese juga banyak. Anda akan menikmati rasa cream cheese yang sebenar........

Pastri Ranggup (A) Sumber: Alex Goh.
Bahan-bahan Ramuan:
250 gm tepung
150 g butter
secubit garam
60-80 g air

Pastri Ranggup (B) Sumber: Alex Goh.
(selalunya sy gunakan (B)


Bahan-bahan Ramuan:
250 gm tepung
150 g butter
2 tbsp gula halus
1 biji kuning telur
49 gm air


Cara membuat:
1. Gaul butter dan tepung sampai bebentuk crumble.
2. Tambah telur dan gula dan tuang air sikit2 dan gaul hingga boleh jadi doh.
3. Balut doh dengan plastik dan simpan dalam peti sejuk selama 30 minit.

Selepas itu doh buat ditekan dalam acuan tart.....
(Pastri ini sangat ranggup)

Doh Pastri (Sumber: Chef Anuar)

Bahan-bahan Ramuan:

165 gm mentega
85 gm gula kastor
1/2 tsp pes lemon
1/2 tsp esen vanila
1/2 biji telur (Gred B)
250 gm tepung

Cara membuat:
1. Putar mentega bersama gula kastor dalam mangkuk sehingga rata.
2. Masukkan pes lemon & esen vanila dan putar lagi.
3. Masukkan telur dan putar rata.
4. masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sebati hingga boleh membentuk doh.


Resipi Cheese Cream: Sumber : Alex Goh

500 gm cream cheese
125 gm butter
300 gm icing sugar
1 tbsp lemon juice
zest of 1 lemon, finely grated


Method:
Cream butter & cream Cheese till well blended. Then add in the rest of ingredients. Cream it till light & smooth.

* cream ini juga saya gunakan untuk cream cheese carot walnut kek. Rasanya memang sedap......PASTIKAN HARI ANDA MENGEMBIRAKAN BERSAMA RASA CHEESE TART YANG SEBENAR.....


SELAMAT MENCUBA

No comments: