Tuesday, December 28, 2010

Telur




Telur berperanan menyebatikan semua adunan dan memberikan kelembapan kepada kek. Dalam kek mentega, telur yang merupakan cecair membantu menyebatikan mentega dan gula . Ia juga membantu mencairkan gula . Dalam kek span, telur adalah sumber penaik yang utama dimana sel-sel udara yang terperangkap dalam buih-buih telur itu akan mengembang apabila dibakar. Proses ini akan menaikkan kek dan menjadikan ia kembang dan gebu. Telur juga menyediakan rasa lemak dan warna kuning kepada kek (Sumber:Noraini)

Telur amat memainkan peranan yang penting dalam kek lapis. Oleh itu amat penting untuk memilih telur yang bersaiz besar dan juga segar agar kek lapis kita gebu dan pastinya tidak bantat. Jadi bagaimana rupa telur yang segar? Selalunya telur yang baru dan segar, kuning telurnya dalam keadaan cantik dan tidak pecah.

No comments: