Saturday, September 13, 2008

Kek Lapis Mocha


Salam semua,

Hari ini kita sudah berada di hari yang ke 14 ramadhan. Beberapa hari yang lepas saya postkan satu lagi kek lapis baru iaitu kek lapis India. Pasti ramai yang sudah mencubanya untuk menikmati kelainannya. Dan yang pasti peminat kek lapis mempunyai cita rasa yang berbeza. keberbezaan cita rasa ini membangkitkan serta meransang kepelbagaian jenis kek lapis di pasaran. Perkara ini turut ditanya kepada saya. "Aina, tahun ni ada kek lapis baru dak? saya merasakan soalan ini agar sukar untuk saya. Bukan tidak ingin mempelbagaikan produk cuma ia agak sukar untuk saya yang masih lagi di peringkat amatur dalam bidang ini. Suami saya pernah menyatakan pendapat beliau, bahawa kita tidak semestinya mempunyai produk yang banyak tetapi pastikan produk yang ada itu adalah produk "killer". Mungkin pada pendapat beliau, kalau nak kek lapis batik sutera atau sisik ikan, kat mana nak cari. Senang saja, Aina bakery lah. Ada juga betulnya pendapat beliau.

emm.. panjang pulak celoteh kali ini, sebenar saya nak share dengan kalian di luar sana tentang satu lagi kek lapis yang saya baru cuba dua hari lepas. Resipi ini saya cedok dari majalah masakan, kalau tidak silap ini resipi kak Pau (Citra Klasik), terima kasih.....saya modified sikit. Aromanya sungguh membangkitkan selera anda. Cuma pada saya, kek lapis saya kali ini kurang lembab. Mungkin lepas ini saya akan buat experiment lagi agar lebih lembab.

Harap anda semua yang mencintai seni kek lapis sarawak tidak harus putus asa untuk mencuba kerana setiap percubaan akan memperbaiki kelemahan. Catatlah setiap penemuan kerana ia amat membantu di kemudian hari.

Selamat mencuba.....

No comments: