Sunday, February 1, 2009

Tahun 2009 Yang Mencabar

Salam semua...

Lama betul dah tak update kat blog saya ni. Apa khabar semua kawan-kawan? Semoga di tahun baru 2009 ini, kita semua akan menjadi lebih matang dalam mengharungi kehidupan ini. Tambahan pula dengan cabaran-cabaran RM yang bakal di hadapi oleh kebanyakan dari kita.
Cuba bayangkan, jika di tahun 2008 belanja kita kira ala-ala matching dengan pendapatan kita. Tiba-tiba pada tahun 2009 ini dengan belanja yang masih maitain ataupun kebanyakannya naik, tetapi pendapatan kita telah berkurang 50% secara tiba-tiba. Sedangkan perbelanjaan kita selama hari ini adalah merupakan untuk keperluan kita sekeluarga. Pastinya pening kepala memikirkannya. Apakah strategi kita semua untuk menangani permasalahan ini?
Antara strategi yang terlintas di kepala saya; membunuh semua hutang kredit kad, mengurangkan aktiviti outing, mengeluarkan KWSP untuk membayar hutang rumah dan juga membina alternatif lain untuk menambah pendapatan.
Anyway, ianya tergantung pada diri kita untuk mengaturkannya almaklumlah sebagai menteri kewangan rumah. Bak kata orang bijak pandai, "Di mana ada kesempitan pastinya akan ada kesempatan." Wassalam.

No comments: