Tuesday, September 1, 2009

Ramadan kembali lagi.......

Salam semua....

Ramadan kembali lagi dengan penuh makna.....ingat lirik lagu ni? mungkin belum terlambat untuk aina mengucapkan Selamat berpuasa dan menyambut ramadan al mubarak. semoga tahun kita amalan kita semakin baik dari tahun2 yang lepas dan rezeki kita juga sentiasa dipermurahkan.

Tahun ni Angah mula berpuasa, alhamduliliah walaupun selalu bertanyakan jam tapi angah boleh habiskan puasanya dan sabar nak menunggu waktu berbuka. kak long pun alhamdulilah mampu bertahan mungkin dah 4 tahun berpuasa. Danish pula, kalau tanya posa, posa tapi minum air....posa nasi je. itulah anak-anak kita.

Ramadan kali ini kita dihujani masalah ketiadaan gula. Hari sabtu lepas terserempak dengan kawan, yang mencari gula satu BBB, akhirnya pergi Mydin baru dapat. Sengsara juga kita kalau gula tak ada sebab banyak kegunaannya. Mungkin itu petanda2 lapuk nak naik HARGA. sama macam kes minyak masak suatu ketika dahulu, AKHIRNYA... naik harga banyak pula.

Seminggu kita menyambut posa, kita dikejutkan dengan kenaikan PETROL pula. Baru je lega dengan penurunan yang lepas, kini naik semula. RM 0.25, mungkin bukan jumlah yang besar tapi cukup memberi kesan terhadap perbelanjaan isi rumah. Dengan rasminya, lepas ni kita akan menyaksikan kenaikan barang keperluan seharian. Sebab apa naik, petrol naik! Oleh yang demikian, rancanglah kewangan anda. Mungkin jawapannya kita berjimatlah. tapi ini mungkin memberi kepada peniaga pula. Kawan saya yang berniaga di pasar ramadan pun mengeluh bahawa tahun ini gaya membeli orang ramai tidak macam tahun lepas mungkin masing-masing nak berjimat.

Bagi kawan-kawan yang berniaga bermusim mungkin anda tidak terlepas untuk menyaksikan rancangan BIJAK WANG di TV3 sabtu lepas. mungkin anda sudah ada perancangan yang tersendiri bagaimana menguruskan keuntungan bisness di bulan ramadan ini, insyaallah. Bezakan antara KEPERLUAN dan KEMAHUAN...jawapannya ada pada anda sendiri.

Wassalam........

No comments: