Tuesday, March 8, 2011

Kek Coklat Moist



Sekali merindui juga nak makan kek coklat moist hasil air tangan sendiri. Puas hati habis kalo dapat buat kan, bole ler makan sepuas2nya. Anak2 apa lagi, mesti happy giler punya dapat kek coklat. Cu tanya mana ada budak2 yang gemari coklat. kan?????

Resepi Kek Coklat moist ini saya cedok dari Myresepi, tapi masalahnya tak ingat sapa nya. Tuan punya resepi minta halalkan. Kek coklat ini memang moist dan lebih sedap kalo disaluti topping coklat. Untuk kek hari jadi elok beno lah..tapi untuk cupcake tak cantik. Saya dh try, gambarnya tak sempat nk postkan...



Sesuai untuk hidangan minum petang sekeluarga.....




Mengancamkan?.....

Sesapa yang nk try boleh ler ambik resepi ini... satu adunan ini boleh menghasilkan kek seberat 2 kg. kalo beli kat luar mahal kan? kalo pasal x pandai buat, tipu lah...saya rasa semua orang mesti ada kreativiti yang tersendiri. Nak jual pun boleh. Anda kreatif anda berduit..betul dak?

Resepi:

Bahan A:
250 g butter
2 cwn gula halus
4 biji telur
2 cawan tepung naik sendiri
1 tsp esen vanila
1 tsp soda bikarbonate

Bahan B:
1 cwn air panas
1/2 cwn gula halus
1 cwn tepung koko
1 cwn susu segar/susu coklat
(semua bahan ini digaul rata-sejukkan)

Cara Membuat:
1. Pukul gula dan butter sampai kembang.
2. Masukkan telur satu persatu dan pukul rata.
3. Masukkan tepung yg telah diayak bersama soda bikarbonate.
4. Akhir sekali masukkan bahan B dan gaul rata.
5. Bakar sampai masak.


Topping Coklat:
1. 200 gm whipping cream
2. 500 gm cooking chocolate (potong dadu)
3. 2 tbsp butter

Cara:
1. Masak whipping cream sampai mendidih. Padam api masukkan dan gaul rata cooking chocolate tadi sampai likat dan masukkan butter.

(jangan ler guna masa panas, nanti tak cantik. biar sejuk atau biar semalaman dlm peti sejuk. nk gunakan kuarkan- yang ini boleh ler buat macam2. Nak buat bunga rose, shell...terpulangler kepada kita...)


SELAMAT MENCUBA....

No comments: